Lessen in geluk

Gepubliceerd op 8 mei 2018 om 10:46

Gisteren zag ik op LinkedIn een filmpje van een collega die haar zoontje van 6 filmde die op school een nieuwe les had gehad. 

Moeder: “Wat heb je dan geleerd?”
Kind:“ Over groei Mindset en vaste Mindset.”
Moeder: “Wat betekend een groei Mindset dan?”
Kind: “Dooooorzetteeeeee!”
Moeder: “En wat vind je daarvan?”
Kind: “Cooool, ik ga altijd dooooorzetteeeeeee!!!"

Hoe tof is dit! Gewoon in Nederland, ene juf Maaike die denkt: ik ga mijn kinderen wat leren waar ze de rest van hun leven wat aan hebben. 

Nog even en we hebben eindelijk gelukslessen op school. Tenminste dat hoop ik. 

Lessen in doelen stellen. 
Lessen in succes. 
Lessen in geluk. 
Lessen in realiseren van geluk. 

Zijn die lessen niet veel belangrijker dan de zaken die kinderen nu op school leren? Terwijl ze opgroeien met Google en alle andere technologie is aardrijkskunde toch een stuk minder belangrijk?

Met lessen in succes en lessen in geluk leren ze flexibiliteit, waarde bepaling, ontplooien van eigen talent, ontwikkelen van nieuwsgierigheid, waarachtigheid, empathie, directheid, doorzettingsvermogen, samenwerken, plannen smeden, respect, autonomie, communicatie! 

Reken maar dat je kind daar meer mee bereikt in het leven dan het vak aardrijkskunde! 

Vandaag heb ik de hele dag les mogen geven aan toekomstige leefstijlcoaches. 
Als we het hebben over veranderprocessen weten we dat cliënten alleen in actie komen als ze inzien dat ze door de verandering winst behalen. 

Het is dus de kunst om het pijnpunt en het plezierpunt te ontdekken bij de klant. Om vervolgens het plezierpunt, het geluk, uit te vergroten. (Tenminste dat is mijn manier van coachen.)

Dat is nog niet zo makkelijk. Enerzijds omdat gedrag vaak een gewoonte geworden is en daardoor onbewust. Anderzijds omdat geluk nog best wel lastig te definiëren is. 

Vraag aan mijn studenten was dan ook: definieer eens voor jezelf wat voor jouw succes betekend, en wat geluk? 

Durf jij dat ook? Probeer het gewoon!

Pak een pen en papier en omschrijf:
A. Wat betekend succes voor mij?
B. Wat betekend geluk voor mij? 
C. Hebben deze met elkaar te maken?


Slechts 3% zal nu een pen en papier pakken en dit daadwerkelijk doen. Hoor jij bij die 3%? Dan zal je merken dat er wat gebeurd met je brein. Dat wordt aan het werk gezet! Je bent aan het ontwikkelen! En dat zorgt voor geluk. 

Als we nu eindelijk mindset lessen en gelukslessen gaan invoeren op scholen, dan moeten we toch eerst zelf weten wat dat betekend?!

Grijp het leven. 
Lieve groet,

Mira

Ps. Mindset is een van de drie onderdelen waar Fitspel uit is opgebouwd. Ontdekken op welke manier? Doe dan mee met de gratis Fitspel & Focus webinar! Klik hier om je aan te melden. 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.